İkinci El Palet Kullanım Alanları
Palet çeşitleri
Özellikle lojistik ve nakliye alanları içerisinde nerdeyse en çok kullanılan ve tercih edilen ürünlerden birisi de paletlerdir. Nakliye sektöründe paletlerin seçilme nedeni iş kolaylığını arttırması ve zamandan da büyük bir kazanç sağlamasıdır. Palet çeşitleri, ihtiyacı olan firmalarda kullanılacak yer ve alanlara göre farklılık gösterebilmektedir. Paletler sadece taşımacılık sektöründe değil depolama alanlarından tutun yere kadar bir çok yerde işten ve zamandan kazanç sağlamak için daha düzenli istif yapmak amacı ile tercih edilmektedir. Eğer palet ihtiyacınız var ise ikinci el palet yana tercihinizi kullanarak da daha tasarruflu seçimler yapabilirsiniz.
İkinci el palet nedir?
Gereken ürün, eşya ya da malzemenin rahatlıkla taşınmasını sağlayan ahşap, plastik, tahta ve demir gibi dayanıklı malzemeler arasında değişken üretkenliğe sahip taşıma tavaları paletleri ortaya çıkartırken, kullanım sonrası ortaya çıkan hasarları, tamir edildikten sonra indirimli fiyatlarla tekrar satışa sunulan paletlere ikinci el palet denilmektedir.
Palet çeşitleri Nelerdir?
Ahşap palet: piyasada en çok bulunan ve sağlamlığı ile de tanınan palet çeşidi olan ahşap palet, uzun ömürlü olması bir yana palet yapılırken kullanılan malzemenin de ahşap olmasında dolayı birçok firma sağlıklı bir yapıya sahip olduğu için ahşap paleti tercih etmektedir. Hemen hemen her sektörde kullanıma açıktır ve mevcuttur. Ahşap paletler genellikle ekonomik olduğu için tercih edilmektedir. Ebat olarak da belirli bir standartta olması depolama ve taşıma alanlarında özellikle tercih edilmesindeki sebeplerden birisidir. Ahşap geri dönüşüm kapsamında yeniden kullanılabilme ve çözünebilme özelliğine sahip olduğundan dolayı doğa dostudur.
Sunta palet: Tamamen suntadan yapılmış paletler ahşap paletlere oranla hemen hemen aynı oranda tercih edilen palet çeşitlerindendir. Özellikle depolama alanı için kullanımda en çok sunta paletlerin tercih edilir. Bunun en büyük nedeni depolamada hacim olarak büyük bir yer kazancı sunmasıdır. Yine sunta paletin tercih edilmesindeki en önemli nedenlerden birisi de ahşap paletlere nazaran çivi ya da farklı bir delici veya zarar verebilecek bir bağlantı yerine sahip olmamasıdır. Bu da taşınacak veya depolanacak malzemenin veya ürünün zarar görmemesi açısından büyük ölçüde tasarrufludur.
Plastik paletler: kullanım ömrü açısından oldukça uzun bir ömre sahip olan plastik paletler yine hemen her sektörde kullanılmaktadır. Plastik paletler ahşap ve sunta paletlere göre biraz daha pahalı bir fiyat aralığına sahip olsalar da kullanım ömrü açısından oldukça uzun ömre sahiptirler. Aynı şekilde plastik paletler kadar metal paletlerde maliye olarak pahalı olsalar da kullanım ömrü olarak oldukça uzun bir kullanıma sahiptir. Yine taşınacak olan ürünlere herhangi bir şekilde zarar oluşturabilecek bir madde ile bağlantı yapılmadığı için de hasar meydana getirme olasılıkları da oldukça düşüktür. Plastik paletlerin en çok tercih edildikleri alanlar ise kapalı ve otomasyon sektörleridir.
Paletler ne işe yarar?
- İnsan gücünü en aza indirir.
- Hızlı ve pratik bir taşınma sağlar.
- Zamandan tasarruf sağlar.
- Kaza riskini ortadan kaldırır.
- taşıma esnasında Ürünlerin kolayca muhafaza edilmesini ve sevk işlemlerini hızlandırır
Paletlerin üzerindeki Harflerin Anlamları nelerdir?
ISPM15:
Ahşap ambalaj ile çalışan firmaların palet kullanımı sırasında talep edilen zararlı böcek oluşumlarına karşı alınmış önlemleri belirten kodlama sitemidir.
EURO EPAL:
Avrupa Palet Birliğinin belirlediği standartlardaki paletler olup, 80×120 cm, 100×120 cm ve 60×80 cm ölçüleri bulunmaktadır. sıklıkla kullanılan 80×120 cm’lik Euro palet yaklaşık 35 kg ağırlığında